Participants
2019
Last year, about 120 operators of organic products (producers, traders, importers and exporters) participated in the fair as exhibitors, and the event was attended by over 2000 guests and visitors. Organic food operators from other countries were also contacted and took part at the event: twenty-one exhibitors, representatives of five associations, individual farmers, farms and companies from the Republic Serbia, one company from R. Bulgaria, one Russian and one Indian company, the community of Hungarians, the community of Serbs and the community of Albanians in Macedonia, which gave the event an international character.
Apart from the food operators, companies involved in the production and trade of equipment and packaging for processing, packaging, labeling and monitoring of food products, as well as producers and importers, manufacturers and importers of organic products and fertilizers for production, print and electronic media and TV houses, chambers of commerce from home and abroad, as well as diplomatic missions and embassies, participated in the event which restructured it from a simple manifestation into a fair.
Regarding the list of the presence of most stakeholders involved in the production-sales process, the management team of “ZIVOT “initiated the idea to organize a panel discussion and enable B2B meetings. Based on this idea, a panel discussion discussing the subject "Why should I choose an organic product?" was organized including nutritionists and representatives from the certification companies in the Republic of North Macedonia. The Serbian guests also had a short presentation to share their experiences.
Саемот беше одлична основа да им дадеме видливост како на производите, така и на производителите. Поради тоа, од организациски аспект, обезбедивме и простор со поставени маси и столчиња како и соодветен материјал, потребни за овозможување на Б2Б средби помеѓу производители, преработувачи и извозници, а Здружението „ЖИВОТ“ беше иницијатор за поврзување и потпишување на меморандуми за соработка помеѓу повеќето чинители од регионот и пошироко.
Во рамките на манифестацијата беше поставена органска трпеза каде што посетителите имаа можност да ги вкусат органските производи приготвени од страна на реномираниот шеф Марк де Јонг. Покрај органската трпеза, беа поставени и традиционални трпези на заедниците во Македонија – заедница на Унгарците, Србите, Албанците и Хрватите на кои беа презетирани традиционалната храна и култура на истите.
На настанот присуствуваа и експерти од рурален и земјоделски развој, како и претставници од секторот за развој на руралниот туризам, кои ги претстави тековните теренски услови, започна дискусиите и даде препораки за понатамошни мерки и чекори за подобрување на животот во руралните области.
Според плановите и активностите на здружението, оваа година саемот ќе се организира на 12 септември.
Настанот „Органска трпеза“ се спроведува со поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка, преку Програмата за зголемување на пазарната вработливост – ИМЕ.